Rapsfält i Skåne

Mera Skåne i glasen!

Skåne Akvavit är mer än bara en dryck; den är en del av Skånes kulturarv och historia. Det är en påminnelse om de rika jordbruksområdena i Skåne och det hantverkskunnande som går in i att skapa en sådan distinkt akvavit. Den är ett uttryck för det speciella bandet mellan människor och deras omgivning. Drycken är kryddad med en balanserad blandning av traditionella akvavitkryddor såsom kummin, anis och fänkål.

Ät och drick lokalt!

Den här bloggposten är dock ingen uppmaning om att dricka specifikt akvaviten Skåne – det är en uppmaning om att äta och dricka lokalproducerat!

Ät och drick lokalt för att stödja din närområdes ekonomi, minska din klimatpåverkan och uppleva smaker som speglar den unika karaktären i din region. Ge en chans åt lokala bönder, kockar och producenter – smakupplevelsen blir inte bara mer autentisk, utan du bidrar också till en mer hållbar och levande gemenskap. Så nästa gång du sitter vid matbordet eller beställer en dryck, tänk på möjligheten att välja det som har odlats och producerats i din närhet. Det gör en värld av skillnad, en smakupplevelse i taget.

När vi väljer att äta och dricka lokalproducerade varor, tar vi ett viktigt steg mot en hållbar och berikande livsstil. Det finns så många goda skäl att stödja våra lokala producenter och njuta av det som vår region har att erbjuda.

Smak: Lokalproducerade drycker och livsmedel är ofta färska och av hög kvalitet. De fångar smaker och dofter som är unika för området, och varje tugga eller klunk blir en resa genom det lokala landskapets smakspektrum. Smakupplevelsen blir en hyllning till din region och dess kulinariska traditioner.

Hållbarhet: Genom att äta och dricka lokalt minskar vi vår koldioxidavtryck. Varorna reser kortare avstånd, vilket minskar transportrelaterade utsläpp och energiförbrukning. Dessutom kan många lokala producenter fokusera på hållbara och ekologiska metoder, vilket är en viktig faktor för att skydda vår miljö.

Lokal ekonomi: När du handlar lokalt stöder du de små företagen i din region. Du hjälper till att skapa och behålla arbetstillfällen i ditt samhälle och bidrar till en starkare lokal ekonomi. Genom att ge kärlek till ditt eget område bidrar du till en blomstrande gemenskap.

Minskad matavfall: Lokalproducerade varor har ofta längre hållbarhet och mindre behov av konserveringsmedel, vilket minskar mängden matavfall. Genom att äta och dricka det som produceras nära dig, bidrar du till att minska matsvinn och spara resurser.


Det finns många (snaps)visor som hyllar kulturlandsskapet Skåne. Här är min favorit!

Melodi: Internationalen

Mera Skåne i glasen.
Flera glas på vårt bord.
Flera bord på kalasen.
Flera kalas på vår jord.
Flera jordar kring månen.
Flera månar kring Mars.
Flera marscher ner till Skåne.
Mera Skåne, gu’bevars (bevars, bevars).