Sprit i fabriken hos Skånska Spritfabriken

Whisky och Rom från Skånska Spritfabriken

Vi brinner när producenter använder lokala ingredienser och omvandlar dem till fantastiska drycker. I Sverige är vi stolta över vår självförsörjning på vissa råvaror, och en av dem är sockerbetan. Genom att ta tillvara på en biprodukt från sockertillverkningen har Skånska Spritfabriken skapat något helt unikt genom jäsning och destillering – ett destillat som kan liknas vid rom.

Traditionellt sett tillverkas rom av rörsocker, men Skånska Spritfabriken valde att experimentera med sockerbetan och det resulterade i en dryck som går under arbetsnament Skånsk Åker. Om du har ett ännu bättre namnförslag så hälsar Jan Rothman på Spritfabriken att du väldigt gärna får höra av dig till honom.

Resultatet är en smakexplosion av chokladtoner och jordighet, kompletterat med en subtil influens av persika. Denna innovativa produkt är inte bara en smaklig nyhet utan också en hyllning till Skånes rika jordbrukstradition.

Resenär

I dagarna har Skånska Spritfabriken släppt en sjuårig whisky, destillerad i Cognac i Frankrike och lagrad på franska ekfat och äppelfat i Sandby Mosse i Skåne. Kornmalten kommer från Trolle Ljungby, vörten från Torna Hällestad, och det hela blev mältat i Fjälkinge. Namnet Resenär syftar på resan som först ingredienserna och sedan destillatet gjort genom olika platser, vilket format whiskyns karaktär.

Resultatet är en mycket söt efterrättswhisky med tydliga tendenser åt Calvadoshållet eller Cognacshållet, men med en svag subtil rökighet. Avnjut som Avec till kaffet efter en bättre måltid!

Destillationsanläggningen

Destillationsanläggningen är nu äntligen installerad i Södra Sandby (se bilden ovan som visar Jan och Lars framför Balthazar i destilleriet). Enbart skorstenen ska på plats, och sedan kommer det att kokas sprit för fulla muggar hos Skånska Spritfabriken.