whiskyprovning i Skåne

Här kan du prova whisky i Skåne

Genom en whiskyprovning får den erfarna möjlighet att förkovra sig i sitt whiskyintresse, medan nybörjaren kan upptäcka nya smaker och favoriter. I Skåne finns flera destillerier och krogar där whiskyprovning erbjuds.

Var kan man pröva whisky i Skåne?

Det finns över ett tiotal arrangörer hos vilka du kan pröva whisky i Skåne, för att inte tala om provningarna som finns i Köpenhamn och Helsingør, som är en kort resa bort för många skåningar. Kända arrangörer och provningar är till exempel:

Spirit of Hven

Destilleriet Spirit of Hven ligger på ön Hven i Öresund, med ett milt mikroklimat som de menar ger goda förutsättningar för att framställa whisky.

Här finns dessutom möjlighet att bo nära havet och fina promenadstråk. Kanske det bästa alternativet för den whiskeyintresserade!

Källarvalv Västra hamnen i Malmö

I Västra Hamnen i Malmö hålls regelbundet whiskyprovningar. Här får du smaka på mellan fyra och åtta sorter av whisky som är särskilt utvalda av provningens whiskymästare.

Ge bort som presentkort

Ett alternativ är ett presentkort på whiskyprovning köps online, via något upplevelseföretag. En av fördelarna är att de kan bytas till andra dryckesprovningar om mottagare hellre vill gå på en provning av vin, champagne eller gin.

whiskyprovning

Så går det till

Vanligtvis brukar en provning inledas med att en expert presenterar sig själv och en rad olika whiskysorter. Sorterna kan komma från flera olika destillerier och regioner. Om du gör provningen på ett destilleri kan du få pröva destilleriets egna sorter. Medan ledaren guidar er genom provsmakningen, diskuterar deltagarna med varandra.

Hur smakar man på whisky?

Exakt hur en whiskyprovning går till kan variera mellan olika arrangörer. Något som är gemensamt för de allra flesta är dock att deltagarna guidas att testa whiskyn i följande ordning; utseende, doft och smak.

Utseendet

Det första steget i att utvärdera en whisky är att titta på den, då utseendet kan säga en hel del om dess karaktär. Ett exempel på det är att lagring på sherryfat ger den en lite mörkare och djupare ton än lagring på bourbonfat. Färgen kan också skvallra om åldern – whisky som har lagrats på äldre fat bidrar till en märkare färg.

Doften

Många experter förlitar sig i huvudsak på dofterna och menar att det här är det viktigaste steget av de tre. Sniffa försiktigt strax ovanför glaset och känn efter. Luktar det tungt? Lätt? Friskt? Stickande? Vanliga dofter att stöta på är rök och tjära, hos lite tyngre sorter. Lättare varianter kan lukta mer blommigt och fruktigt.

Se upp med att lukta alldeles för nära och för starkt. En risk finns då att alkoholen kan döva luktsinnet något.

Smaken

Smutta på whiskyn och leta efter skillnader och likheter mellan olika sorter. Salt och sötma känner du på tungspetsen, medan det beska känns ganska långt bak på tungan. Finns sura toner i whiskyn kan du känna det på tungans kanter.

Något som kan variera är hur länge du känner smaken. Det är vanligt att smaken från äldre sorter känns länge – kanske flera timmar – efter provning, medan smaken av en ung whisky kan försvinna på ett par sekunder.

Dryckesmässor

Förutom att gå på en whiskyprovning så kan du också botanisera bland bryggerier, mikrobryggerier och ölimportörer på en öl- och whiskymässa i en Skåne! Öl och whiskymässor är populära evenemang som samlar både nybörjare och experter inom dryckesvärlden.