Kalorier i whisky

Kalorier i whisky

Livets vatten, som det heter på iriska, eller whisky som vi kallar det, är en alkoholhaltig spritdryck gjord på spannmål. I drycken ingår de tre ingredienserna jäst, vatten och ett sädesslag. Beroende på var drycken produceras har man olika traditioner och tillverkningen kan gå till på olika vis. Även valet av vilket spannmål som används varierar och allt ifrån korn eller vete till ris används. När drycken destilleras och lagrats blir det kvar en ren vätska med den karaktäristiska aromen. Alkoholhalten i whisky brukar vara ungefär 40%.

Alkohol och energiinnehåll

Det finns många olika tips hur man skall förhålla sig till alkohol ifall man strävar efter att gå ned i vikt. Alkohol har nästan lika många kalorier per gram som fett, vilket är vårt mest kaloririka livsmedel. Dessutom är alkohol farligt för kroppen vilket gör att levern kommer att fokusera på att få bort dess restprodukter ur kroppen så snabbt som möjligt. Alkoholen kommer att brytas ned innan annat som konsumerats. Detta leder till att annan livsmedelförbränning, inklusive fettförbränningen sjunker.

En annan anledning till att man avråder från alkoholkonsumtion ifall någon är mån om sin kroppsvikt är det faktum att alkohol ökar aptiten. I kombination med att man tappar kontrollen över intaget leder till att kaloriintaget i samband med alkoholkonsumtion inte enbart kommer ifrån den dryck man förtärt. Ifall man vill reducera sitt kaloriintag och äta på ett hälsosamt sätt är det viktigt att veta att även alkoholen är viktig att väga in i beräkningen. Förutom ett högt kaloriintag finns det dessutom många andra aspekter, samhällsproblem och sjukdomar kopplat till alkoholkonsumtion.

Whisky

Hur många kalorier innehåller då en standardenhet whisky? Generellt kan man räkna med att en enhet alkoholhaltig dryck ungefär innehåller 100 kalorier, om man håller sig till de standardmängderna som rekommenderas.

I fallet med whisky är det dock något mer kalorisnålt, en standardenhet (4cl) whisky innehåller 89 kalorier.

Beroende på vilka tillsatser en dryck har och hur den serveras varierar självklart näringsinnehållet. För att få en idé kring hur kaloririk drycken är i förhållande till andra drycker kan det tillexempel jämföras med en burk Coca cola som innehåller 139 kalorier eller en standardenhet gin och tonic som innehåller 150 kalorier.

Whisky dricks ofta enskilt och då kommer samtliga kalorier i drycken från alkoholen i sig. Whisky innehåller inga proteiner, inget fett eller vitaminer eller mineraler. Detta innebär att whisky är ett bra exempel på det som ibland kallas tomma kalorier.

En ännu större fälla, men även njutningskälla är ju självklart de whiskydrinkar som komponeras med spritdrycken som smaksättare. Dryckens rökighet kan bidra till att göra cocktails med spännande smaker. Om man diskuterar kaloriintag då man enbart dricker spritdrycken för sig skall man tänka på att drinkar har än fler kalorier och ofta är fulla med socker för extra smakupplevelse. I och med att man har flera tillsatser i drinkar kan dessa dock öka näringsvärdet i drycken, exempelvis genom en citronskiva och en dygnsdos C-vitamin.

Som alla alkoholhaltiga drycker är whisky en källa till kalorier, vilket man bör ha i åtanke vilket man bör ha i åtanke ifall man försöker reducera kaloriintaget. Dricker man söta drinkar med läsk och sockerlag i blir självklart kaloriintaget högre. Man får väga fördelar mot nackdelarna och kanske unna sig en rökig, delikat kaloribomb då och då.